Vanlige spørsmål

Kiropraktor, osteopat eller naprapat?

Mange føler seg litt i villrede i møtet med alle de forskjellige helseprofesjonene som alle vil gjøre sitt beste for å hjelpe deg med dine problemer. Den største forskjellen mellom disse ligger ofte i den formelle utdannelsen. Kiropraktoren har offentlig godkjenning og autorisasjon til å drive sin virksomhet. Dette innebærer at utdannelsen, som for de fleste er på 5-6 år pluss et år i turnus, er kvalitetssikret av de norske myndighetene. Helse- og omsorgsdepartementet besluttet i 2014 å ikke utstede autoriasjon til en rekke yrkesgrupper, deriblant osteopater og naprapater.

Når det er sagt, så kan man regne med å møte utøvere av varierende kvalitet hos alle former for terapeuter eller behandlere. Det er mange kunnskapsrike og dyktige utøvere blant de forskjellig profesjonene, men for din egen sikkerhet så anbefaler vi at du oppsøker autorisert helsepersonell for dine plager.

Hos Eureka Sandvika har vi autoriserte fysioterapeuter og kiropraktorer.

Hva er en "låsning" i ryggen?

En låsning kan defineres som nedsatt funksjon i bevegelsesapparatet og nervesystemet hvor feilfunksjoner har oppstått. Dette skyldes en dysfunksjon i spinalrefleksene i ryggraden. Dette fører til at nervene får for lite aktivitet og for lite næring i form av oksygen og Glucose (sukker) og blir såkalt usunne. Man kommer da inn i en ond sirkel som bør brytes så raskt som mulig. Dette kan våre kiropraktorer hjelpe deg med.

Vår kiropraktor forklarer symptomer på låsning i rygg
Smerten som oppstår ved en irritasjon kommer fra nociseptorer (smertefibre/C-fibre) i og rundt det skadete området. Symptomene kan variere fra lokal ømhet, skarp smerte til intens smerte som noen ganger kan stråle ned i bena. En spesifikk og skånsom ledd-korreksjon hos en av kiropraktorene på Atlasklinikken vil stimulere raskere fibre (A-alpha) i ryggen som igjen vil overdøve og lindre ryggsmertene eller bekkensmerter.

Vår kiropraktor forklarer hvordan en låsning påvirker dine smerter
Det er viktig å forstå at ca 75 av disse smertefibrene har forbindelse med det somatosensoriske apparatet som vi finner i hud, muskler, skjelett, ledd, organer og hjerte og karsystemet som vi kjenner som smerte i kroppen. Det er nettopp dette som forklarer hvorfor det er mulig å ha nedsatt funksjon og låsninger i ryggvirvler uten å føle noe ubehag. Vi kan derfor ikke alltid fokusere på smerte når man skal evaluere helsen, men må se ryggen og nervesystemet i en sammenheng.
Faktisk er det ofte slik at smerte er noe av det siste som kommer i en skadesituasjon, men heldigvis noe av det første som også forsvinner. En av våre kiropraktorer ved Eureka Sandvika vil raskt finne ut om du har ledd-låsninger i rygg som forårsaker smertene og iverksette behandling om nødvendig. Man skal huske at latente låsninger i verste fall kan resultere i skader som isjias og prolaps. Dette gjøres ved at vår kiropraktor gjennomfører en grundig undersøkelse med spesial testing og neurologisk undersøkelse om nødvendig.

Er det farlig med nakkejustering?

Nei, men det er alltid en viss risiko forbundet med all type behandling. Risikoen for at det skal skje en alvorlig komplikasjon er 1:1000 000, det er større risiko for å bli truffet av lynet og sammenlignet med risikoen ved bruk av smertestillende, betennelsesdempende medisiner, P-piller eller full narkose så er dette en veldig liten risiko. En stor undersøkelse fra USA i 2009 viser at det er minst like liten risiko å gå til kiropraktoren som å gå til fastlegen med nakke- eller hodesmerter.

Referanser:

REFERANSER:

Carlesso, L.C., Gross, A.R., Santaguida, P.L., Burnie, S., Voth, S., et al.: Adverse events associated with the use of cervical manipulation and mobilization for the treatment of neck pain in adults: a systematic review. Man Ther, 2010. 15(5): p. 434-44.
Carnes, D., Mars, T.S., Mullinger, B., Froud, R., Underwood, M.: Adverse events and manual therapy: a systematic review. Man Ther, 2010. 15(4): p. 355-63.
Cassidy, J.D., Bronfort, G., Hartvigsen, J.: Should we abandon cervical spine manipulation for mechanical neck pain? No. BMJ, 2012. 344: p. e3680.
Wand, B.M., Heine, P.J., O’Connell, N.E.: Should we abandon cervical spine manipulation for mechanical neck pain? Yes. BMJ, 2012. 344: p. e3679.
Chung, C.L., Cote, P., Stern, P., L’Esperance, G.: The Association Between Cervical Spine Manipulation and Carotid Artery Dissection: A Systematic Review of the Literature. J Manipulative Physiol Ther, 2014.
Haynes, M.J., Vincent, K., Fischhoff, C., Bremner, A.P., Lanlo, O., et al.: Assessing the risk of stroke from neck manipulation: a systematic review. Int J Clin Pract, 2012. 66(10): p. 940-7.
Hebert, J.J., Stomski, N.J., French, S.D., Rubinstein, S.M.: Serious Adverse Events and Spinal Manipulative Therapy of the Low Back Region: A Systematic Review of Cases. J Manipulative Physiol Ther, 2013.
Jevne, J., Hartvigsen, J., Christensen, H.W.: Compensation claims for chiropractic in Denmark and Norway 2004-2012. Chiropr Man Therap, 2014. 22(1): p. 37.
Paanalahti, K., Holm, L.W., Nordin, M., Asker, M., Lyander, J., et al.: Adverse events after manual therapy among patients seeking care for neck and/or back pain: a randomized controlled trial. BMC Musculoskelet Disord, 2014. 15: p. 77.
Reuter, U., Sanchez del Rio, M., Carpay, J.A., Boes, C.J., Silberstein, S.D., et al.: Placebo adverse events in headache trials: headache as an adverse event of placebo. Cephalalgia, 2003. 23(7): p. 496-503.
Walker, B.F., Hebert, J.J., Stomski, N.J., Clarke, B.R., Bowden, R.S., et al.: Outcomes of usual chiropractic. The OUCH randomized controlled trial of adverse events. Spine (Phila Pa 1976), 2013. 38(20): p. 1723-9.

Hvorfor sitter den ikke på plass etter en justering?

Det er ikke slik at ett ledd hopper ut av posisjon og så setter en kiropraktor dette tilbake. Det som skjer er litt mer komplisert. Det vi jobber med som kiropraktorer er å få en optimal funksjon på nerve, muskel og skjelett systemet. Når vi finner ledd som ikke fungerer optimalt så bruker vi spesifikke justeringer for å stimulere og lære opp kroppen til å fungere best mulig. Det som ofte skjer er at det danner seg stivheter i leddkapsel og leddbånd, disker samt muskler. Alle disse strukturene har sensorer som sender signaler opp til hjernen for å fortelle om hvor mange graders vinkel og belastning det er på det leddet. Etter en skade eller stivhet så fungerer ikke disse sensorene skikkelig og det er dette som må læres opp på nytt, og det krever ofte mer enn bare en behandling.

Hvor mange behandlinger trenger jeg?

Dette er veldig individuelt og avhengig av alder, skade type, livsstil osv. Noen blir smertefri etter 1 behandling, andre trenger uker eller måneder før ønsket resultat er oppnådd. Unger reagerer ofte veldig raskt mens voksne trenger stort sett lengre tid, det er fordi vi vanligvis går for lenge og overser plagene før vi oppsøker hjelp.

Smerte er en veldig dårlig indikator for behov for behandling. Har du hatt plagene av og på i 10 år så er det urealistisk å tro at årsaken og skaden er leget selv om smerten er borte etter 3 behandlinger. Vi ved Eureka Sandvika vil fokusere på å få tilbake optimal funksjon med helsefremmende effekt.

Hva er det som lager knekke lyden?

Lyden som kan høres ved en justering er frigjøring av gasser inne i ett ledd, dette er helt ufarlig hvis utført av kvalifisert kiropraktor.

Jeg knekker selv, er det skadelig?

Hvis man driver med selvmanipulering så er det ett tegn på at ryggsøylen ikke beveger seg slik som kroppen ønsker og man bør oppsøke en kiropraktor. Det som skjer er at man ikke får beveget på de leddene som virkelig trenger det, men løsner på de som er lettest å løsne og som ikke trenger det. Ved gjentatte repetisjoner kan man få ledd som blir hypermobile (beveger seg for mye) og effekten av den ”gode” følelsen vil bli mer og mer kortvarig og behovet for selvmanipulering bare øker. Oppsøk Eureka Sandvika for å gjøre noe med årsaken til denne uvanen!

Kan man bli slarkete i leddene av å gå ofte til kiropraktor?

Nei, tvert imot så vil man på sikt få en ryggsøyle som fungerer mest mulig optimalt og minske risikoen for overbelastninger og dermed slitasje. En dyktig kiropraktor vil bare jobbe med ledd som virkelig trenger behandling og med spesifikke justeringer så unngår man å gjøre ledd hypermobile i motsetning til når man driver med selvmanipulering eller får noen uten skikkelig kvalifikasjon til å manipulere store deler av ryggen.

Jeg har fått behandling hos kiropraktor men tåler veldig lite før ryggen sklir ut igjen, hva skyldes det?

Det kommer av at de sensorene (proprioseptorer og mekanoreseptorer) som beskrevet i spørsmålet over ikke fungerer og dermed ikke sier i fra at leddet er på vei mot ytterstilling. Hjernen oppfatter derfor ikke ”faren” før det er for sent og smertesignaler blir sendt opp fra strukturer som blir overstrekt/irriterte. Har man en slik rygg som ofte ”sklir ut” ved små belastninger så tyder det bare på at man trenger litt lengre oppfølging hos kiropraktoren sammen med enkle øvelser for å lære leddene opp igjen til å sende riktige signaler opp til hjernen slik at muskulaturen kan kontrollere og beskytte.

Jeg tror ikke dere kan hjelpe meg, for dette er nok bare muskulært?

Det er som regel alltid en muskulær komponent ved skade/irritasjoner. Musklene har ingen egen hjerne så det må alltid komme signaler fra nervesystemet før musklene trekker seg sammen. Kroppens normale reaksjon ved en skade/irritasjon er å stramme musklene for å beskytte. Ved å behandle leddene som er involvert vil man sørge for at hjernen får riktige signaler og dermed lar muskulaturen begynne å fungere slik den skal.

Skal jeg bruke is eller varme?

Ved akutte skader og smerte er det som regel bedre å bruke is. Is er smertedempende samt kan redusere en eventuell hevelse i vevet. Varme vil bare øke denne hevelsen. Føles det varmt, rødt og irritert så bruk is. Er det stiv og støl muskulatur så kan varme hjelpe. Ved bruk av is: Bruk frosne grønnsaker/ispose i et kjøkkenhåndkle, ha isen på 15 min, ta pause 1 time før du kan repetere med is 15 min igjen. Gjenta videre ved behov.